Agenda 2024

Nationale Molendagen
11 en 12 mei 2024
Lentemarkt
12 mei 2024
Open Monumentendagen
14 en 15 september 2024
Oogstfeest “van akker tot bakker”
6 oktober 2024
Nacht van de Nacht
25 en 26 oktober 2024
Kerstdagen
25 december 2024 gesloten en op 26 december 2024 geopend
Midwinterfeest
28 december 2024
Oudjaar en Nieuwjaar
31 december 2024 en 1 januari 2025 gesloten

Agenda & Nieuws

Agenda & Nieuws

Evenementen & Activiteiten 2024

Nieuws

Workshops broodbakken

Workshops broodbakken

De eerste workshop is op vrijdagmiddag 6 oktober van 13.30 tot 15.30 uur. We gaan dan een PAN ACEITA (Spaans brood) bakken. Dit brood bakken we ook tijdens de lente- en de oogstmarkt. De kosten van deze workshop zijn € 25, = per persoon.

De tweede workshop vindt plaats op vrijdagmiddag 3 november van 13.30 uur tot 16.30 uur. Op deze middag zullen we samen een VLAAI gaan maken. Deze workshop kost € 27,50 per persoon.

Tijdens de derde en vierde workshop gaan we WORSTENBROODJES bakken. Deze workshops vinden plaats op vrijdag 24 november en vrijdag 15 december van 10.00 tot 16.00 uur. De kosten van deze workshop bedraagt € 55, = per persoon.

Belangrijk: * De workshops zijn in het Bezoekerscentrum van de Kilsdonkse Molen, Kilsdonkseweg 4-6, 5473 KK te Heeswijk-Dinther; * U kunt inschrijven voor een workshop door te mailen naar info@kilsdonksemolen.nl; * Er kunnen maximaal 10 cursisten kunnen deelnemen (wie het eerst komt, het eerst maalt!); * Er moeten minimaal 5 cursisten moeten deelnemen om een workshop door te laten gaan; * U krijgt koffie/thee met iets lekkers; * Bij de workshop worstenbrood wordt een eenvoudige lunch geserveerd; * U krijgt uw eigen baksel mee naar huis.

Walnoten gezocht

Walnoten gezocht

De Kilsdonkse Molen zoekt walnoten Nu de zomer toch naar het einde loopt en we steeds meer bladeren zien vallen, komt ook de notentijd er weer aan. Vanaf nu laten de notenbomen hun walnoten vallen. En precies die walnoten zoekt de Kilsdonkse Molen voor haar walnotenolie.

De Kilsdonkse Molen gaat in december weer verse walnotenolie maken. Daar zijn héél veel walnoten voor nodig. Ook walnoten van uw boom zijn dan van harte welkom. Staat er een notenboom in uw tuin? Loop dan elke avond even onder de boom door en raap de gevallen walnoten op. Walnoten die op de grond liggen worden vochtig en gaan dan erg snel schimmelen. Funest voor de smaak en dus ook funest voor de olie.

Wat is belangrijk? Het allerbelangrijkste is dat de noten droog zijn. Raap daarom elke dag – leg de geraapte noten op een droge plek op een krant of een rooster – doe dit gedurende een aantal weken zodat u een mooie hoop heeft.

Doe de walnoten in een emmer of grote zak en breng ze naar de Kilsdonke Molen. Elk weekend is de molen geopend en de walnoten worden met open armen ontvangen. Geniet dan even van een kopje koffie, een super uitzicht op de uniekste molen van Nederland en bedenk dat u heeft bijgedragen aan een nieuwe voorraad ambachtelijke Kilsdonkse walnotenolie.

In Memoriam Gérard Janssen

In Memoriam Gérard Janssen

Op maandag 6 februari ontvingen we het bericht van het overlijden van Gérard Janssen, bij velen van ons beter bekend als Sjra Janssen. Vanaf 2014 kwam Sjra bij de Kilsdonkse Molen om samen met zijn vrouw Maria als vrijwilliger werkzaam te zijn in ons nieuwe Bezoekerscentrum. Met hart en ziel was hij vaak actief voor onze gasten en deed dat het liefst wat meer op de achtergrond in de keuken. Op die plek was hij neuriënd en roerend in de pannen het meest op zijn plek. Vele honderden tosti’s zijn door zijn handen gegaan…

Vanaf 2016 sloot hij ook aan bij de groep schippers voor onze Fluisterboot, die toen startte met de vaarten over de Aa naar kasteel Heeswijk. Met veel plezier en enthousiasme heeft hij samen met onze gidsen een grote groep mensen mooie momenten kunnen bieden tijdens deze tochtjes. Helaas kwamen er enkele jaren geleden aanvankelijk ‘wat krasjes’ op zijn gezondheid. Steeds positief en onder het motto ‘het glas is halfvol’ probeerde hij de toenemende beperkingen een plek te geven.

Uiteindelijk heeft dit toch geleid dat Sjra beetje bij beetje zijn vrijwilligerstaken bij de Molen heeft moeten opgeven… Zijn positieve instelling en inzet, zijn humor en zijn vriendelijke pretoogjes zullen altijd in onze herinnering blijven. We verliezen door het overlijden van Sjra een vrijwilliger bij De Kilsdonkse Molen, die uit het juiste hout was gesneden! We wensen Maria en de familie heel veel sterkte om dit gevoelige verlies een plekje te kunnen geven.

Schipper of gids worden op de Fluisterboot

Schipper of gids worden op de Fluisterboot

We kennen natuurlijk allemaal twee monumenten van Heeswijk-Dinther, De Kilsdonkse Molen en Kasteel Heeswijk. Maar kennen jullie ook de verbinding tussen die twee met de Fluisterboot over de rivier de Aa?

Tijdens de tocht van ongeveer een uur komt niet alleen de geschiedenis van Heeswijk en van Dinther aan je voorbij, maar ook allerlei wetenswaardigheden die de natuur ons biedt. Vanaf het water ziet de wereld er ook heel anders uit.