Het verhaal

Het verhaal

In de dertiende eeuw was De Kilsdonkse Molen een belangrijke spil in de plaatselijke economie. De molen was onmisbaar voor boeren, bakkers en brouwers om hun vak uit te kunnen oefenen. Voor omwonenden was de molen een niet te missen herkenningspunt.

Oorspronkelijk bestaat De Kilsdonkse Molen uit twee watermolens. Pas later ontstaat de unieke combinatie van een watervluchtmolen met een watermolen. De ene molen, uitgerust met een wiekenkruis en waterrad en de andere alleen met een waterrad. In 1880 worden op last van de overheid de waterraderen verwijderd. Ze zorgden voor opstuwing van het water en daarmee ondervonden de boeren in de omgeving wateroverlast. Vanaf dat moment kan er alleen nog met windkracht koren worden gemalen. Later wordt ook het wiekenkruis vervangen door een verbrandingsmotor en wordt de molen door de jaren heen verder gemoderniseerd.

Door het verlies van haar oorspronkelijke functies, worden de onderdelen van de molen langzaamaan een schim van wat zij ooit waren. Het verval treedt in. Wat overblijft, is een deel van de romp van de korenmolen en het gebouw van de oliemolen.

De Kilsdonkse Molen komt pas veel later weer tot leven. Als uit onderzoek blijkt dat het mogelijk is om de molen in oorspronkelijke staat terug te brengen. In 2003 start de restauratie en reconstructie. Op 8 mei 2009 worden beide molens door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Johan Friso in bedrijf gesteld.

Dit was mogelijk dankzij vele subsidies, fondsen en sponsoren, in eendrachtige samenwerking met Waterschap Aa en Maas. Zo is een cultuurhistorisch en industrieel uniek stuk erfgoed behouden voor volgende generaties. Uniek aan deze molen: De korenmolen is een ronde stellingmolen met een uniek kettingkruiwerk, Oud Hollands gevlucht. De molen heeft een Vlaamse trommelvang, een koningsspil van 12,5 m. en 2 koppels maalstenen. De oliemolen is een industriële oliemolen. Met een kollergang, voor-en naslag, 6 stampers met appelpotten en wentelas van 16 m.

Het hele verhaal van De Kilsdonkse Molen is vastgelegd in een prachtig boek, wat te koop is bij De Molen voor € 29,95

Meer historie

Interesse?

Je bent welkom om de molens te bezoeken of maak een rondleiding met een gids!